4x tips om veilig te koken met kinderen om je heen

Veilig koken moet niet alleen voor jou, maar vooral voor de jonge kids voorop staan. Door de coronaperiode hebben veel mensen hun weg in de keuken gevonden: van bananenbrood tot kalkoen, er is van alles gebakken en gekookt het afgelopen jaar. Vaak werd dit ook niet alleen gedaan, maar hielpen kinderen waar nodig mee! Niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor de jonge kids. Laat keukenapparatuur en jonge kids nu geen ideale combinatie zijn en laten we eerlijk wezen: soms kom je ogen tekort met kinderen om je heen. Daarom hebben we vandaag wat tips voor jou neergezet om veilig met kinderen te koken en bakken. 

Schoonmaakmiddelen veilig opbergen

Het verschil tussen snoepjes, limonade en schoonmaakmiddelen is vaak nog niet duidelijk voor de kleintjes. Het kastje onder de gootsteen is dan ook vaak heel makkelijk bereikbaar voor de kids om lekker rond te neuzen. Zorg er daarom altijd voor dat je de schoonmaakmiddelen opbergt waar kinderen niet bij kunnen als ze dit nog niet snappen. Berg ze bijvoorbeeld op in een hoger kastje of zet een slot op de deur.

Een Kookbeveiliger

Voor de allerkleinsten is koken met papa of mama een optimale kans om eens te experimenteren met diverse etenswaren en van alles te proeven. De knoppen van de kookplaat zijn ook heerlijk om mee te spelen voor de jonge kids. Een Kookbeveiliger is hierbij het ultieme redmiddel. Wij hebben daarom een beveiliger ontwikkeld die de gastoevoer en of elektriciteit afsluit bij rookontwikkeling, waardoor de pan niet verder wordt verhit.

Bespreek de keukenregels

Kleintjes zijn vaak snel afgeleid en erg impulsief in de keuken. Zodra je gaat koken met kinderen, herinner ze dan aan jouw vaste keukenregels. Dit kan verschillen van rustig blijven zitten tot bepaalde apparatuur niet aanraken in de keuken:

  • Handen wassen
  • Één taak tegelijkertijd oppakken
  • Niet aan de messen zitten
  • Niet het fornuis aanraken
  • Eerst vragen, voordat ze iets doen

Hanteer makkelijke kinderrecepten

Veilig koken met kinderen is ontzettend leuk. Geniet met de kinderen in de keuken en proef het eten wat op tafel komt te staanl. Veel recepten bevatten weinig ingrediënten en het proces is eenvoudig en staat meestal direct op tafel. De kids kunnen van jongs af aan helpen met koken. Wat dacht je van pannenkoeken, chocoladetaart, stokbrood, broccoli en spek, hete bonen en frietjes?

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen onder het aanrecht, gas, vuur, scherpe messen, kokend water en (los) materiaal: in de keuken zit het gevaar in een klein hoekje. Pas daarom altijd goed op, maar geniet vooral! Zeker omdat thuiskoken een blijvende trend is, ook na de coronaperiode. 

Veilig koken met kinderen

Interessant artikel? Deel het!

Ik wil bestellen Ik wil meer informatie