5 tips om veilig te koken
Koken, het is iets wat we elke dag doen. De een doet het weliswaar met meer passie dan de ander, maar er zal toch gekookt moeten worden om elke avond wat lekkers te eten. Als we iets elke dag doen is het natuurlijk wel van belang dat dit ook veilig en verantwoord gebeurt. Helaas staat koken in de top 3 boosdoeners voor brand in woningen. Laat deze 5 tips u helpen om dit te voorkomen!
Tip 1. Laat uw potten en pannen niet onbewaakt achter
Een van grootste oorzaken van huisbranden door koken, komt simpelweg door mensen die het fornuis aan laten staan wanneer zij andere dingen gaan doen. U hoeft natuurlijk niet constant naar de pannen en potten te kijken om veilig te koken, maar andere dingen doen zoals de kinderen op bed leggen of even snel een praatje maken aan de voordeur dat kan erg onverantwoord zijn. Doe dan ook altijd het fornuis tijdelijk uit mocht u iets anders moeten doen dat buiten de keuken plaatsvindt.
Tip 2. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van uw kookzone
Hoe erg we ook van onze kinderen of kleinkinderen houden, in de keuken moet hier of heel voorzichtig mee gedaan worden of zij moeten hier niet komen. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar het gebeurt vaak genoeg dat er ongelukken voor kinderen binnen de keuken gebeuren. Er wordt aangeraden om minimaal 3 meter afstand te houden tussen het kind en het fornuis, op die manier kan er alsnog gezellig gekletst worden tijdens het koken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor huisdieren.
Tip 3. Controleer altijd even de keuken nadat u klaar bent met koken
Ook weer iets wat heel logisch lijkt, maar wat nog vaak genoeg fout gaat. Wanneer mensen klaar zijn met koken vergeten ze af en toe het fornuis volledig uit te zetten. Hierdoor kan er bij een gasfornuis grote hoeveelheden gas vrijkomen of kan er bijvoorbeeld een vlam in de pan komen bij een elektrisch fornuis.
Controleer daarom altijd na het koken even of alles uit staat. Wanneer u dit enkele keren bewust doet went u eraan en is het een gewoonte om dit mee te nemen in de kook routine. U zou ook een snelle check kunnen doen voordat u naar bed gaat of de deur uit gaat, neem bij koken altijd het zekere voor het onzekere!
Tip 4. Let op voor oude elektrotoestellen in de keuken
Mocht u thuis nog oude elektronische toestellen in de keuken staan en deze gebruiken, wordt er toch aangeraden om deze te vervangen of om deze niet meer te gebruiken. Het is algemeen bekend dat dit soort toestellen brandgevaarlijker zijn. Dus wees hier voorzichtig mee en bekijk de keuken eens of er misschien oude toestellen zijn die vervangen mogen worden.
Tip 5: De Vulkon kookplaat beveiliger
100% veilig koken, dat is het motief waar de Vulkon kookplaat beveiliger uit is ontstaan. Deze kookbeveiliger is er voor elke keuken, mocht u nu met gas koken of elektrisch. Met deze beveiliger wordt er gezorgd voor een veilige omgeving in de keuken. Mocht iets verbranden of mocht er een te hoog gehalte aan koolmonoxide of gas gedetecteerd zijn, dan sluit dit beveiligingssysteem automatisch het fornuis af. Op deze manier zal er geen brand of dergelijke ontstaan, ofwel we spreken hier over een woning brandpreventie. Daarnaast is dit systeem verbonden aan een alarm waardoor de inwonende bewust zijn dat er iets gevaarlijk gebeurd had kunnen zijn in de keuken. Voor meer informatie over de kookplaat beveiliger, zie: De Vulkon kookbeveiliger.
Interessant artikel? Deel het!