De 6 belangrijkste tips voor koken met dementie

Er zijn tal van mensen die zelfstandig wonen maar ook te maken hebben met dementie. Het is begrijpelijk dat veel mensen met dementie zo lang als dat het mogelijk is zelf willen blijven koken. Om er voor te zorgen dat deze mensen verantwoord kunnen koken is de Vulkon Kookbeveiliger ontwikkeld. Deze zorgt ervoor dat rookdetectie direct wordt omgezet in het afsluiten van de gastoevoer of elektra. De Kookbeveiliger zorgt voor de gewenste kook- en vlambeveiliging voor dementerende ouderen. Echter kan de Kookbeveiliger niet alle risico’s wegnemen, daarom in deze blog een overzicht van de belangrijkste tips voor koken met dementie.

Tip 1. Voorzie de keuken indien mogelijk van inductie

Over het algemeen is koken met inductie het veiligst. De meeste dementerenden wonen in relatief oude huizen, helaas beschikken deze huizen vaak niet over een inductiekookplaat. Indien het praktisch en financieel gezien mogelijk is, wordt het geadviseerd een inductiekookplaat aan te schaffen.

Tip 2. Zorg voor een temperatuurbegrenzer op de kraan

Wanneer u te laat merkt dat het water uit de kraan te heet is, kunt u zich zeer pijnlijk verbranden. Daarom wordt het geadviseerd een temperatuurbegrenzer te plaatsen. Deze begrenzer zorgt er voor dat het water niet warmer dan 45 graden kan worden, indien dit gebeurt wordt de kraan direct geblokkeerd. Vervolgens kan de kraan pas weer gebruikt worden als het water is afgekoeld. 

Tip 3. Plaats een brandblusser of brandblusdeken in de keuken

In noodsituaties is het essentieel om direct in actie te kunnen komen. Hierbij is een brandblusser of brandblusdeken onmisbaar.

Tip 4. Installeer warmte- of rookmelders

Wanneer het te warm wordt of als er te veel rook ontstaat in de keuken gaat er een alarm af. Hierbij is het belangrijk dat uw naaste weet wat hij of zij moet doen om de melder uit te schakelen.

Tip 5. Schaf een antislipmat aan

Uw naaste kan door het morsen met water of olie onderuit glijden in de keuken. Om dit te voorkomen kunt u zorgen voor een antislipmat in uw keuken.

Tip 6. Plaats de magnetron op een makkelijke plek

Het is van belang dat u de magnetron op een logische en makkelijk bereikbare plek plaatst. Een magnetron is een mooie oplossing wanneer het koken zelf niet altijd meer lukt. Middels een magnetron kunnen gemakkelijk maaltijden worden opgewarmd. Het kan echter voor gevaar zorgen als er metaal in een magnetron wordt geplaatst. Daarom is het essentieel om bijvoorbeeld een sticker op de magnetron te plaatsen om duidelijk te maken dat er geen metaal in de magnetron geplaatst mag worden. 

6 tips om te koken met dementie

Interessant artikel? Deel het!

Ik wil bestellen Ik wil meer informatie