Langer thuis wonen

Langer thuis wonen is een groeiende trend, en dit wordt deels gestimuleerd door de vergrijzing in Nederland en het tekort aan verzorgingstehuizen. Tot die tijd is het belangrijk om ouderen zo veilig mogelijk thuis te laten wonen. Deze blog zal een aantal zaken uitlichten waar aandacht aan zou moeten worden besteed om vergeetachtige ouderen langer kwalitatief en veilig thuis te kunnen laten wonen. Hierbij moet voorop worden gesteld dat niet alle tips voor iedereen gelden en dat dit voor elke persoon anders kan zijn.

Zoveel mogelijk zelf blijven doen en advies vanuit een casemanager dementie

Het is belangrijk om aandacht te geven aan de zaken die wél goed gaan bij ouderen met dementie klachten. Zorg er voor dat de vergeetachtige persoon zoveel mogelijk dingen blijft doen die hij of zij nog zelf kan doen. In sommige gevallen kan een casemanager dementie hierbij helpen, hij of zij kan helpen om de grootste uitdagingen helder te krijgen en hierbij passend advies te geven. Dit kan erin in bijdragen dat ouderen uiteindelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen, wanneer dat noodzakelijk is.

Zorg voor een gebruiksvriendelijke en veilige woonomgeving voor langer thuis wonen

Daarnaast is het voor mensen met dementie klachten prettig als de indeling in het huis zo veel mogelijk gelijk blijft. Een aantal kleine aanpassingen kunnen er wel voor zorgen dat het huis veiliger wordt. Zo is het verstandig om er voor te zorgen dat er geen spullen of obstakels op looproutes liggen in huis en maak het huis zo overzichtelijk mogelijk. Zorg daarbij voor zo min mogelijk zaken die de persoon met dementie klachten zouden kunnen prikkelen. Je zou ook kunnen denken aan apparaten die vanuit zichzelf worden uitgeschakeld. Verder kan het verstandig zijn om er voor te zorgen dat de persoon een gps tracker bij zich draagt. Aangezien het soms wel eens voor kan komen dat de persoon naar buiten gaat en verdwaald raakt. Om te voorkomen dat deze persoon zoek raakt kan een gps tracker worden geplaatst in zijn of haar kleding.

Veilig koken met de kookbeveiliger van Vulkon voor langer thuis wonen

Een onmisbaar onderdeel in de keuken van een persoon met dementie klachten is een kookbeveiliger. De Vulkon kookbeveiliger maakt veilig koken voor vergeetachtige personen mogelijk. In het geval van rookvorming wordt direct de gastoevoer afgesloten. De warmtebron onder uw pan zal direct afgesloten worden. Dit maakt het mogelijk om langer veilig thuis te blijven wonen en koken.

ouderen langer thuis wonen

Interessant artikel? Deel het!

Ik wil bestellen Ik wil meer informatie