Veilig koken met dementie? Dat doe je zó

Jouw naaste met dementie wil zo lang mogelijk voor zichzelf blijven zorgen. Dat is ook helemaal niet gek, aangezien zij dat hun hele leven hebben gedaan. Koken is daar een groot onderdeel van. Echter, is veilig koken met dementie niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt. De meest  logische zaken worden soms vergeten en dat is gevaarlijk. Zeker in de keuken, aangezien dit de plek is waar de meeste woningbranden ontstaan. Leer er meer over in onze blog: top 3 oorzaken voor woningbrand.

Vulkon-veilig-koken-met-dementie-tips

Hulpmiddelen om veilig te koken

De hedendaagse technologie maakt het voor ons en de mensen om ons heen een stuk gemakkelijker om langer thuis te blijven wonen op een verantwoorde manier. Wij nemen je vandaag mee in de tips en tricks waar je op moet letten bij een veilige manier van koken. 

 1. De Vulkon Kookbeveiliger
  Een kookbeveiliger zet direct rookdetectie om naar het afsluiten van de gastoevoer of de elektra als je bijvoorbeeld op  inductie of keramisch kookt. De Vulkon Kookbeveiliger stuurt een melding naar de ontvanger, waardoor de elektriciteit of het gas direct wordt afgesloten. Deze vorm van kook- en vlambeveiliging is ideaal voor seniorencomplexen of andere zelfstandig wonende particulieren met dementie.
 2. Gebruik een kookwekker
  Laat de potten of pannen nooit onbewaakt achter op het vuur. Is jouw naaste vaak verstrooid of snel afgeleid? Leer dan het gebruik van een kookwekker of de alarmfunctie van een gsm aan.
 3. Automatische ontsteking
  Met een gaskookcomfort met automatische ontsteking hoeft jouw geliefde geen aparte knop (of lucifer) te gebruiken om het gas aan te steken. Dit voorkomt dat men per ongeluk het gas opendraait als er geen vlam is.

Vulkon-dementie-koken-tips-veiligheid

Hulpmiddelen om veilig de magnetron te gebruiken

De magnetron. Het is voor veel ouderen de ideale uitkomst. Vaak zijn ouderen ook in hun eentje en vinden het gemakkelijk om dan een maaltijd op te warmen in de magnetron of vaak komen familie en vrienden langs om wat restjes af te geven die dan ook snel warm worden in de magnetron. Máár, ook een magnetron brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zo kan er kortsluiting ontstaan wanneer metaal in de magnetron terechtkomt. Een goede oplossing hiervoor is grote sticker die opvalt om je naaste eraan te herinneren dat er geen metaal in de magnetron mag. Kies daarnaast ook altijd voor een simpele magnetron met grote letters en cijfers in plaats van een magnetron met digitale displaytoetsen. 

Altijd veilig koken

Geen vlam meer in de panen veil. Dat willen we! Koken met dementie hoeft helemaal niet lastig te zijn. Met onderstaande tips maak je het helemaal brandveilig in de keuken.

 1. Zorg altijd voor een brandblusser in de buurt. Is er nood? Dan kan er snel ingegrepen worden. 
 2. Installeer waar nodig rookmelders. Hierdoor zijn hulptroepen snel op locatie.
 3. Gebruik een magnetron nooit als opbergruimte. Zo kun je dit ook niet vergeten en vatten objecten geen vlammen.

Beleef veilig kookplezier tot op hoge leeftijd met o.a de “Vulkon” Kookbeveiliger en voorkom alle soorten gevaarlijke situaties.

 

koken-met-dementie-vulkon

Interessant artikel? Deel het!

Ik wil bestellen Ik wil meer informatie